сряда, 15 юни 2011 г.

Избори "2 в 1" на 23 октомври

Парламентът насрочи датата на президентския вот за 23 октомври. Срещу нея гласуваха от БСП, ДПС и „Атака". 
Националистите настояха да не се гласува датата преди да са ясни претендентите в битката за поста, но това не се прие. За Волен Сидеров датата на изборите всъщност може да бъде определена като „денят на фантома" именно поради неяснотата около кандидатите на голяма част от партиите. Социалистите пък казаха, че мнозинството изпреварва президента, който първо трябвало да насрочи датата на местния вот. Наесен изборите ще са 2 в 1 - за държавен глава и за кметове и общински съветници.
„Извинявайте колеги от ГЕРБ, но пръв в правомощието си да насрочи датата на изборите е президентът, който според приетия от вас Изборен кодекс трябва да направи това до 90 дни преди изборния ден, тоест в рамките на следващите месец и десет дни. Според същия изборен кодекс парламентът трябва да насрочи президентските избори в срока до края на тази парламентарна сесия", обясни Мая Манолова от БСП.
Според Искра Фидосова от ГЕРБ това е един дебат, който е започнал достатъчно рано, преди повече от два месеца. „Заяви се подкрепа за тази дата от всички парламентарни групи с изключение на една - Коалиция за България. Заяви се позиция от президента на Република България. Тук няма драма, няма спор по датата", обясни Фидосова.
По думите на лидера на „Атака" Волен Сидеров двете партии - столетницата и младата партия ГЕРБ, която управлява днес България, всъщност няма какво да кажат по темата за избор на държавен глава на България. Защо е така попита Сидеров и сам отговори: „Защото двете партии - управляващата ГЕРБ и уж опозиционната, а всъщност подаваща и топката БСП нямат кандидати за президент. Това е най-смешното днес, дами и господа народни представители."
„Аз се опитвам да се абстрахирам от измъчените опити за парламентарно присъствие на един от кандидатите за предстоящите президентски избори", каза от своя страна Михаил Миков от левицата.
Парламентът за втори път отхвърли предложението на „Атака" лидерът на партията Волен Сидеров да влезе в комисията за борба с корупцията.
Янаки Стоилов от БСП поиска просветният министър да разпореди проверка на регионалните инспекторати по образованието, за да се предотврати използването на края на учебната година за провеждане на политическа агитация за изборите. Стоилов разказа, че на отличниците в Чипровци вече били раздадени грамоти от името на "една политическа фондация".

Няма коментари:

Публикуване на коментар