вторник, 1 февруари 2011 г.

Два дни тютюнджии протестират в Хаджидимово, управляващите не им обърнали никакво внимание

Полицаите едвам удържаха тълпата протестиращи на 19 януари
Два дни площада в центъра на Хаджидимово събра недоволни тютюнопроизводители. Този път заради това, че писмото им, в което са записали исканията си не било отворено изобщо от министрите Найденов и Цветанов.

    Протестът  в събота изобщо не бе масов. На площада в младия град се мяркаха около 150-200 души. Почти десет пъти по-малко от този на 19 януари, когато недоволните земеделци блокираха всички пътища от и за Гоце Делчев. Причината бе неинформираността на обществеността. Тогава жители на гърменското село Долно Дряново настояха държавата да отнеме лицензите на фирмите, които не изпълняват договорите си. Освен това те са недоволни от това, че цената на килограм тютюн пада всеки ден.
   „Как може така? Днес вземат на 4,80 – 5,00 лева, утре пада на 3,50, а в други ден на два лева ли ще го вземат”, коментираха недоволни земеделци.
   Неделният протест събра около 1000 души. Отново производителите на тютюн изказаха своите искания и своите нужди. На него присъстваха и представители на Асоциациата на тютюнопроизводителите, които успокоиха протестиращите с новината, че ще се срещнат с министрите и ще им депозират исканията на производителите на тютюн. По-късно решиха да проведат мирен автопоход до ГКПП-Илинден и обратно. Около 50 автомобила изминаха пътя от село Садово до граничния пункт без нарушения на правилата за движения по пътищата.
      Междувременно вчера се проведе среща с министър Дянков и колегата му Найденов, на която те обещаха да изпълнят исканията на тютюнджиите до края на шестмесечието.
    Недоволен от това, че тютюневата сфера се политизира, досегашният организатор на протестите на тютюнороизводителите обяви, че занапред няма да организира каквито и да било протести. Няма има протести засега, съобщи Юмер Шаматарев от инициативния комитет, организирал протеста на 19 януари.


Няма коментари:

Публикуване на коментар